Op het juiste spoor
1e en 2e spoortrajecten
Stel een werknemer wordt langdurig ziek of is slachtoffer van een ongeval waardoor hij/zij (voor een deel) arbeidsongeschikt raakt. Zowel de werknemer als de werkgever krijgt in dat geval direct met een woud aan regelgeving te maken. Om door de bomen het bos te kunnen blijven zien kunt u gebruik maken van de heldere adviezen en persoonlijke begeleiding van Numa Coaching. Numa baant het pad zodat overzicht ontstaat en reële mogelijkheden zichtbaar en uitvoerbaar worden. Geheel volgens de verplichtingen van UWV en de Wet Verbetering Poortwachter.
1e spoortraject:
Numa kan behulpzaam zijn om samen met de werkgever en de werknemer binnen de onderneming een andere passende functie te vinden. Met taken die de werknemer na de ziekte of het ongeval nog wél aankan. De ervaring leert dat wie daarbij creatief en flexibel is, het verst komt.
2e spoortraject:
Als blijkt dat een andere geschikte functie binnen de eigen organisatie echt niet mogelijk is, dan volgt het 2e spoortraject in de re-integratie: de zoektocht naar een passende baan bij een andere organisatie. Iedere werkgever is volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht zich tot het uiterste in te spannen om de werknemer in kwestie elders aan het werk te helpen. Daar komt nogal wat bij kijken, want wie dit traject van uitplaatsing zonder loonsancties wil doorlopen, krijgt met talloze regels en verplichtingen te maken. Kom daar maar eens doorheen.
Wie tijd en irritatie wil besparen en zeker wil zijn dat het 2e spoortraject voor alle betrokkenen vlekkeloos verloopt, doet een beroep op een professioneel re-integratiebureau als Numa Coaching. Doorgewinterd als we zijn, begeleiden we de werknemer informeel, maar serieus door alle essentiële stappen om het 2espoortraject succesvol af te ronden, geheel volgens de regels van het UWV.
Schone lei
Niets vergroot de kans op succes meer dan een enthousiaste medewerker die zich helemaal op z’n plek voelt in een nieuwe functie. We onderzoeken dan ook allereerst grondig wat de werknemer nog wél kan en graag wil. Persoonlijkheids- en beroepskeuzetest, kernwaarden, competenties en de best passende bedrijfscultuur komen daarbij allemaal aan bod. Tegelijkertijd zetten we op een rijtje wat iemand nodig heeft om zijn toekomstige werk uit te kunnen oefenen. Numa brengt het in kaart én zorgt voor de benodigde schone lei. De intensieve individuele begeleiding loodst iedere werkwillige door de mogelijke obstakels.
Hoe zorgvuldig en intensief dit traject ook kan zijn, de kans bestaat dat de werknemer niet herplaatst kan worden. De secure administratie die Numa per case bijhoudt garandeert een soepele en correcte afhandeling van de ‘poortwachter toets’ en de WIA-aanvraag.
Nazorg
Wie dat wenst kan ook na het vinden van de beste match een beroep op ons blijven doen. We gooien niemand zo maar in het diepe en indien gewenst, gaan we mee naar gesprekken met de huidige en/of de nieuwe werkgever, of vergezellen we de re-integrant bij een bezoek aan het UWV, de arbeidsdeskundige en verzekeringsarts.
Niet zo vreemd dat het veel werkgevers aan capaciteit en kennis ontbreekt om dit 2e spoortraject zelf te begeleiden. Er staat bovendien nogal wat op het spel: wie zich niet strikt aan de regels houdt, tussentijdse rapportages overlegt en maximale inspanningen levert om de re-integratie binnen twee jaar te laten slagen, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Wie ook maar enigszins in gebreke blijft kan na 104 weken een loonsanctie van het UWV opgelegd krijgen. In dat geval is de (voormalige) werkgever verplicht een jaar lang het salaris door te betalen, zonder dat daar ook maar iets tegenover staat. Dit kan voorkomen worden.